followthescience.nl
On the News with Prof. Schippers
Sometimes to better understand current affairs (and the way they are reported on),
​it helps to look at them form a behavioral perspective.
(interviews and conversations on the news, from this playlist)
  • Home
  • Interviews
  • Psychology in Practice
  • Publications
  • On the News
  • Lack of scientific freedom: causes, consequences and cures
  • Telegram Channel
  • About

9/20/2022

Discriminatie en Gelijke Behandeling

0 Comments

Read Now
 
English subtitles to this Dutch spoken interview are in the process of being created and will be added to this video once ready.

​Mensen en media betichten elkaar soms van discriminatie en daar ontstaat bij tijd en wijle veel ophef over. Naar aanleiding van commotie die is ontstaan over een recente uitzending van omroep Ongehoord Nederland over racisme, vertelt prof. of Behavioral science Michaéla Schippers aan Journalist Rico Brouwer waar die neiging tot het maken van onderscheid op uiterlijkheden vandaan komt, hoe je er ook tegen aan kunt kijken en wat je er aan kunt doen. 

Discriminatie is letterlijk “het maken van onderscheid”. Onderscheid maken op basis van bepaalde kenmerken, is iets wat mensen soms van nature doen. Zo maken we bijvoorbeeld ook vaak onderscheid op grond van prestaties. We vinden het leuk om te zien wie er op de Olympische Spelen gaat winnen en de winnaar geven we aandacht en een prijs, terwijl er voor verliezers weinig tot geen aandacht is. Andere, meer willekeurige vormen van discriminatie, zoals het onderscheid maken op grond van ras, geslacht en religie zijn bij wet verboden; artikel één van zowel de grondwet als van het burgerlijk wetboek in Nederland gaan over het recht op gelijke behandeling en het verbod op discriminatie.
Het minimale groepsparadigma in de sociale psychologie is een methode om te onderzoeken wat de minimale voorwaarden zijn om discriminatie te laten ontstaan. De neiging om de eigen groep (“ingroup”) te bevoordelen ten opzichte van de andere groep (“outgroup”) blijkt zelfs al te ontstaan als op willekeurige gronden onderscheid wordt gemaakt. Zo zal het opplakken van rode en blauwe stickers in een experiment mensen al automatische het gevoel geven dat ze tot verschillende groepen behoren. Bij het verdelen van schaarse middelen, of iets waarvan mensen denken dat het schaars is, zullen mensen geneigd zijn de eigen groep te bevoordelen. In deze video vertelt prof. Schippers wat discriminatie is, hoe je het kunt herkennen in het dagelijks leven en hoe je met de ongewenste vormen van discriminatie om kunt gaan.

Omroep Ombusman
"In de afgelopen drie dagen hebben zich meer dan 1750 mensen tot de ombudsman gewend met opmerkingen en klachten over de inhoud van een uitzending van Ongehoord Nederland van 15 september 2022. De klachten concentreren zich voornamelijk rond een item met daarin beelden van geweld van zwarte mensen tegen witte mensen. De inhoud van dat item en het gesprek dat hierover met een studiogast werd gevoerd, worden door klagers discriminerend, opruiend, haat zaaiend en racistisch genoemd. Ook zijn er klachten over het verspreiden van onjuiste informatie en de presentatoren zouden zich onvoldoende journalistiek opstellen in dit en andere onderdelen van het programma." (Omroep Ombudsman: Racisme-klachten over ON: wat gebeurt er nu )

Ongehoord Nederland
"Met verbazing verneemt het bestuur van omroep Ongehoord Nederland de reactie van de NPO op de uitzending van het opinie-programma Ongehoord Nieuws van 15 september 2022. Volgens de NPO zouden daarbij ‘de grenzen van racistische of discriminerende uitlatingen’ zijn bereikt. Volgens het bestuur van ON! is daarvan geen enkele sprake en is dat ook nooit de bedoeling geweest.
Onder de vraagstelling: ‘Racisme, wie doen het?’ en ‘Wie is een racist?’ is aandacht besteed aan de ruzie en de beschuldigingen van racisme bij de partij BIJ1. Deze situatie werd door schrijfster Shohreh Feshtali van Iraanse afkomst en prof. dr. Paul Cliteur, emeritus hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap, geduid. Daarbij heeft Ongehoord Nederland niemand willen beledigen. De kernboodschap van het item was juist de oproep van studiogast Paul Cliteur dat (alle) mensen elkaar meer als mensen zouden moeten gaan zien." (Voorzitter Ongehoord Nederland: Verklaring omroep Ongehoord Nederland naar aanleiding van uitzending 15 september 2022  )

NPO
"Naar aanleiding van een item over racisme in de uitzending van Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland donderdag 15 september, laat Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van NPO, weten dat hiermee de grens van de redactionele vrijheid is bereikt." (Reactie NPO op uitzending Ongehoord Nieuws 15 september  )

Uitzending gemist: https://www.npostart.nl/ongehoord-nieuws/15-09-2022/VPWON_1339274

Share

0 Comments
Details

    Archives

    January 2023
    December 2022
    September 2022

    RSS Feed

Site powered by Weebly. Managed by SiteGround
  • Home
  • Interviews
  • Psychology in Practice
  • Publications
  • On the News
  • Lack of scientific freedom: causes, consequences and cures
  • Telegram Channel
  • About